Naše školní jídelna poskytuje stravování:
- žákům mateřské školy
- žákům základní školy
- zaměstnancům základní a mateřské školy
- důchodcům základní školy
Ve školní jídelně pracuje 5 pracovnic kuchyně. Denně uvaří kolem 330 porcí obědů a připraví cca 80 porcí přesnídávek a svačin.
Školní kuchyně je vybavena nejnovější technologií:
- konvektomat, nerezové kotle, robot a pečící trouby
- elektrické ohřívací výdejní pulty, myčka nádobí
Nejvíce je pro vaření využíván konvektomat, který působí šetrným způsobem na potraviny. Udržuje nastavenou teplotu a vlhkost. Vaření probíhá v páře. Tím je zachována biologická hodnota pokrmů a snižuje se množství použitých tuků ve stravě.
Spotřební koš
Jídelní lístek je sestavován v souladu s požadavky na plnění „Spotřebního koše“, který je součástí vyhlášky o školním stravování. Spotřební koš sleduje správný poměr jednotlivých skupin potravin na strávníka a den, čímž je zajištěna vyváženost výživových hodnot stravy.
Sleduje se spotřeba masa, ryb, luštěnin, mléka, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, brambor, cukrů a tuků. Z toho důvodu vaří jídelna jedno hlavní jídlo denně – polévka, hlavní chod a nápoj.
Polévky
vaříme převážně zeleninové a luštěninové obohacené o obilné vložky (pohanka, kroupy, ovesné vločky).
Hlavní jídla
pro přípravu používáme kvalitní libové chlazené maso. Zařazujeme maso kuřecí, krůtí, králičí, hovězí a vepřové, zpravidla 2x do měsíce vaříme ryby. Kromě příloh jako jsou brambory, rýže a těstoviny, nabízíme i méně známé suroviny jako například kuskus a bulgur.
Strávníci dostávají dle skladby jídelního lístku zeleninové saláty, čerstvé ovoce, kompoty nebo mléčné výrobky.
Pitný režim
V rámci pitného režimu mají strávníci každý den k dispozici pitnou vodu ochucenou citrusy nebo mátou. Podáváme ovocné sypané čaje, bylinkové čaje, ovocné nápoje a ochucené mléko.
Ochucování
Pokrmy se ochucují s ohledem na dětské strávníky. Používáme různé bylinky a jednodruhové koření bez chemických přísad a konzervantů.
K vaření jsou používány denně čerstvé suroviny. Potraviny, zejména maso a zeleninu se snažíme objednávat od místních dodavatelů.
Pracovnice školní jídelny jsou pravidelně proškolovány v oblasti zdravé výživy, přísných hygienických předpisů a bezpečnosti práce.
Všem ve školní kuchyni záleží na tom, aby uvařené pokrmy byly zdravé, vyvážené chuti a aby všem strávníkům chutnalo.