Seznam alergenů
Informace o alergenech ve stravovacích provozech
Od 13.12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Alergeny se rozumí potraviny uvedené v příloze II nařízen (EU) č. 1169/2011.
Jak informovat strávníky o přítomných alergenech
Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každé konkrétní potravině, pokrmu a nápoji.
Přítomné alergeny musí být (pokud není informace o alergenech uvedena prostřednictvím kompletního složení pokrmu se zvýrazněním alergenů) uvedeny slovem „obsahuje“ (po něm následuje samotný výčet názvů alergenních složek) – např.: Obsahuje lepek, sóju, vejce, celer.
Podle návrhu metodického pokynu, může být strávníkovi písemná informace o alergenech předána:
a) vyvěšením, umístěním na viditelném místě (seznam všech připravovaných pokrmů, spolu s informací o obsažených alergenech – písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech),
b) uvedením přímo v jídelníčku (na jídelním lístku),
c) předložením písemné informace na základě osobního vyžádání. Strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informaci o alergenech obdrží po dotázání se (např. viditelným textem: „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na vyžádání u obsluhy“ apod.).
d) při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet), musí být strávník o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku (např. prostřednictvím webových stránek) a informaci o obsažených alergenech musí mít k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu.
Princip informování strávníka před jeho rozhodnutím o výběru pokrmu, nápoje nebo potraviny se nevztahuje na prodej prostřednictvím prodejních automatů nebo automatizovaných obchodních prostor.
K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:
- výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů,
- v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen,
- alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu,
Výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vnesen
ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ:
Číslo alergenu, který daný pokrm obsahuje je uvedeno přímo v jídelním lístku.